Uuden-Seelannin sähköpistoke

Tarvitset sähköpistoketta varten adapterin.

Suomen ja Uuden-Seelannin sähköjärjestelmät ovat hyvin samanlaiset, vain sähköpistokkeet ovat erilaiset. Suomalaiset sähkölaitteet toimivat Uudessa-Seelannissa kunhan hankit väliin matka-adapterin tai uuden virtalähteen paikan päällä.

Universaali matka-adapteri, jossa on Uuden-Seelannin kolmipäinen pistoke, maksaa Uudessa-Seelannissa noin 10€.

Suomen sähköverkko:
Jännite: 230 V
Taajuus: 50 Hz

Uuden-Seelannin sähköverkko:
Jännite: 240 V
Taajuus: 50 Hz

Sähkölaitteet ovat Uudessa-Seelannissa vähintään samalla hintatasolla kuin Suomessa. Halpaa elektroniikkaa etsivän kannattaakin hankkia laitteensa esimerkiksi jostakin matkan varrelta Aasiasta.

Uuden-Seelannin sähköpistoke

Uuden-Seelannin sähköpistokkeessa on kolme tappia.


Lisätietoa sähköjärjestelmistä

Maailmassa on käytössä karkeasti jaoteltuna kahta erilaista sähköjärjestelmää:

  • 100-120 V, 60 Hz: lähinnä Pohjois- ja Keski-Amerikassa sekä osassa Japania
  • 220-240 V, 50 Hz: pääsääntöisesti muualla maailmassa, myös Suomessa

Jos laitteessasi on merkintä ”100-240 V, 50/60 Hz”, se toimii kaikkialla maailmassa. Tällöin matka-adapteri kohdemaan pistoketta varten riittää aina laitteellesi. Pelkkä matka-adapteri riittää myös, jos laitteesi ovat suomalaisia (tai vastaavaan järjestelmään sopivia) ja pysyt jälkimmäisen 220-240V, 50Hz sähköjärjestelmän alueella.

Sähkopistoke ja adapterit, Uusi-Seelanti

Uuteen-Seelantiin sopivan matka-adapterin voi ostaa joko Suomesta tai paikan päältä.


Uuden-Seelannin sähköntuotanto

Uuden-Seelannin sähköverkko on kattava. Suurin osa maan sähköstä tuotetaan vesivoimalla ja loput lämpö-, geotermisellä- tai tuulivoimalla.

Lämpövoimalla tuotettu sähkö on 25% maan sähköntuotannosta, eli käytännössä öljyllä, kaasulla ja hiilellä tuotettua. Geotermisen voiman osuus on 15% ja tuulivoiman 5%, joskin tuulivoiman osuus on kasvussa. Ydinvoimaloita Uudessa-Seelannissa ei ole. Sähköverkosta vastaa Transpower

Jännä fakta:

Uusi-Seelanti on ollut ydinasevapaa alue vuodesta 1987 lähtien. Kielto koskee erityisesti aseita. Edes ydinvoimaa moottoreissa käyttävät alukset kuten ydinsukellusveneet eivät pääse maihin Uudessa-Seelannissa. Laki ei kuitenkaan kiellä ydinvoimaloita.

.

Sähkölinja

Uuden-Seelannin sähköverkko on kattava, tosin kaikkein syrjäisimmissä paikoissa saatetaan turvautua esimerkiksi aurinkosähköön.


Jaa sivu kavereille: