Uuden-Seelannin kulttuuri

Avointa ja rentoa kanssakäymistä brittiperinteillä.

Suomalaisen on helppo sopeutua uusiseelantilaiseen elämänmenoon. Maa on länsimainen ja moderni. Joidenkin luonnehdintojen mukaan uusiseelantilainen elämänmeno on brittiläisen ja amerikkalaisen kulttuurin välimaastossa. Sama pätee työelämään.

Ihmiset ovat kohteliaita ja arvostavat luontoa sekä omaa maataan. Monen vapaa-aikaan kuuluukin tavalla tai toisella luonnossa liikkuminen, tai ”puskassa” kävely, kuten paikalliset sanovat.

Härmäläistä saattaa hämmentää small talk, paikallisten avoimuus ja tuntemattomille juttelu vaikkapa bussipysäkillä. Vastaantulija saattaa myös huikata sinulle hyvät huomenet kadulla, vaikka tämä ei olekaan tavattoman yleistä. ”Kiivit” osaavat luontevasti nauraa itselleen noloissa tilanteissa, eivätkä ota itseään turhan vakavasti.

Tyypillinen kahden ihmisen kohtaaminen alkaa kohteliaasti retorisella kysymyksellä ”How are you?” eli ”Kuinka voit?”. Tapana on vastata jotain positiivista kuten ”good” eli ”hyvin”. Jos satut jo tuntemaan toisen paremmin, on totuudenmukaisempi vastaus huonona päivänä sallittu.

Uusi-Seelanti, helikopteri, hyppy

Vauhti- ja extremelajit kuuluvat Uuden-Seelannin kulttuuriin ja turismiin veden alaisista maailmoista yläilmoihin asti.


Maorit

Yli 700 vuotta vanha alkuperäiskansan maorien kulttuuri on voimakkaasti läsnä Uudessa-Seelannissa. Maan toinen virallinen kieli on maori. Vaikka kielen asema on aktiivisesta elvytystoiminnasta huolimatta heikentynyt, siihen törmää varmasti. Alkuperäiskansaan kuuluvia ihmisiä on reilut puoli miljoonaa.

2000-luvun aikana maorikulttuuria on tuettu mm. vanhoja heimorakenteita ja -perinteitä elvyttämällä, tunnustamalla heimojen omaisuutta sekä perustamalla maorin kielisiä radio- ja TV-kanavia. Maoreilla on myös 7 paikkaa maan parlamentissa. Tunnetuin osa maorikulttuuria on varmastikin perinteinen soturien taistelutanssi, haka.

Jännä fakta:

Maorien tatuointiperinne eli ”moko” tai ”ta moko” on pyhää ja monimerkityksellistä. Aikoinaan vain heimoissa tarpeeksi korkealla statuksella varustetut henkilöt saivat kasvotatuointeja. Nykyään tatuoinnit ovat osin maallistuneet, mutta on silti suositeltavaa konsultoida asiantuntevaa taitelijaa ennen kuin päätät ottaa maoritatuoinnin.

Tervetuloa maoriksi

Maori on Uuden-Seelannin toinen virallinen kieli.




Ruokakulttuuri

Arvaa mitä britit juurruttivat heti Uuteen-Seelantiin? No tietenkin ”fish and chips” eli kalan ja ranskalaiset sekä oluen. Myös tee, paahtoleivät ja viinit ovat olennainen osa ruokakulttuuria.

Monipuolinen maahanmuutto takaa sen, että vaihtoehtoja löytyy. Varsinkin aasialaisia ja eurooppalaisia makuelämyksiä on tarjolla runsaasti, samoin kuin pikaruokaa. Illallisen nauttiminen ravintolassa on myös yleistä.

Niin sanottua perinteistä uusiseelantilaista ruokaa on vaikeahko määritellä. Monet pitävät leivonnaisia kuten piirakoita, muffinsseja ja keksejä alkuperäisinä ja vähän muuttuneina. Jotkin kalaruuat ja maorien perinteisellä hangi-menetelmällä maakuopassa kypsytetyt ruuat nauttivat myös ”kiivistatusta”. Loppukesällä kannattaa myös maistaa feijoaa. Et varmasti ole maistanut yhtä erikoista hedelmää!

Jännä fakta:

Lyhenne BYOD tai BYO ravintolan ovessa tarkoittaa, että voit tuoda mukanasi omat alkoholijuomat (bring your own bottle). Tällaisilla ravintoloilla ei välttämättä ole täysiä anniskeluoikeuksia.

Pineapple lumps karkkeja

Pineapple lumps eli "ananaspalat" ovat perinteisiä uusiseelantilaisia karkkeja., jotka ovat suklaakuorrutettua ananasmassaa.


Taiteet

Uusi-Seelanti ei varsinaisesti paistattele maailmalla korkeakulttuurin kehtona, mutta taiteesta nauttiville löytyy kyllä vaihtoehtoja. Taigegallerioita ja museoita on monenlaisia. Erilaisia musiikkitapahtumia on jokaiseen makuun. Kaupungeista löytyy elävää musiikkia ihan peruspubeistakin. Maassa on myös vahva käsityöperinne.

Erikoisen lisänsä taiteeseen antavat eri kansallisuuksien mukanaan tuomat vivahteet. Vaikutteita on erityisesti maorikulttuurista, eurooppalaisilta ja Tyynenmeren saarivaltioiden kansoilta sekä Aasiasta.

Klassinen konsertti, Auckland, Uusi-Seelanti

Korkeakulttuurin ystäville löytyy myös vaihtoehtoja, kuten klassista musiikkia.



Urheilu

Rugby, eli karrikoidusti amerikkalainen jalkapallo ilman suojuksia, on Uudessa-Seelanissa samassa asemassa kuin jääkiekko Suomessa. Lajia seurataan sekä liiga- että maaottelutasolla tarkasti. Australia toimittaa uusiseelantilaisille Ruotsin virkaa rakastettuna vihollisena, jota kuuluu vähän nälviä.

Muita suosittuja lajeja ovat kriketti, verkkopallo ja tietenkin jalkapallo. Myös muilla brittiperäisillä lajeilla kuten tenniksellä, golffilla ja soudulla on vahva asema. Vesiurheilulajit ovat saarivaltiossa tietenkin kovassa huudossa, varsinkin surffauslajit. Vuorilla voi nauttia talviurheilulajeista laskettelun ja lumilautailun muodossa.

Kansainvälisesti Uusi-Seelanti on saavuttanut rugbyn lisäksi menestystä mm. purjehduksessa ja moottoriurheilussa.

Rugby

Uudessa-Seelannissa ei voi välttyä rugbylta, vaikka yrittäisi.


Jaa sivu kavereille: