Kaunista auringonpaistetta tai kaatosadetta. Luntakin löytyy.
Ennen Uuden-Seelannin ilmastosta puhumista kannattaa muistaa, että maa on pitkä kuten Suomikin ja saarivaltio. Alueelliset erot varsinkin eteläisen- ja pohjoisen kärjen välillä ovat merkittäviä.
Uuden-Seelannin sään ääripäät ovat eteläsaaren talvi ja pohjoissaaren kesä. Etelän talvessa mennään kylmimmillään selvästi pakkasen puolelle kun taas pohjoisen kesä on subtrooppisen lämmin. Meri-ilmastosta johtuen lämpötilojen vaihtelut ovat kuitenkin pääosin maltillisia.
Tässä ovat kärjistetyt perussäännöt Uuden-Seelannin säähän varautumiseen:
Uuden-Seelannin sääennusteita löydät parhaiten MetServicen sivuilta.
Vuodenajat sijoittuvat Uudessa-Seelannissa kalenteriin juuri päinvastoin kuin Suomessa. Tammi- ja helmikuu ovat lämpimintä aikaa ja heinäkuu kylmin kuukausi.
Suomen talvikuukaudet, joulukuusta helmikuuhun, ovat Uudessa-Seelannissa lämpimiä ja normaalisti aurinkoisia kesäkuukausia. Suomalaiselle päivät ovat helteisiä. Lämpötila on päivisin lähes aina 20 asteen paremmalla puolella. Kesä on myös turismin pääkautta.
Uuden-Seelannin aurinko on armoton ja polttaa nopeasti. Kesällä aurinkoa ja houkuttelevia rantoja riittää, joten aurinkorasva ja suojaava hattu on hyvä olla mukana. Lisäksi sadetakki tai laadukas sateenvarjo tulevat todennäköisesti tarpeeseen sadepäivinä.
Uuden-Seelannin syksyksi määritellään maaliskuun ja toukokuu välinen aika. Loppusyksystä yöt voivat olla jo viileitä, lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Päivät ovat leppoisan lämpimiä vielä toukokuun lopullakin, pohjoisessa jopa 20 asteen tienoilla. Siis silloin kun ei sada.
Pohjoissaarella, erityisesti sen pohjoisosissa, huhtikuukin on suomalaisen hipiän mielestä pääsääntöisesti kesäinen. Eteläsaarella mennään silloin jo syksyisemmissä merkeissä varsinkin yölämpötiloissa.
Erityisesti etelän vuoristoissa lunta ja jäätä alkaa kerääntyä syksyn aikana. Tämä kannattaa ottaa huomioon varustuksessa. Uuden-Seelannin syksy muistuttaa monella tavalla Suomen syksyä.
Kylmintä ja pimeintä Uudessa-Seelannissa on Suomen kesäkuukausina, kesä-elokuussa. Tällä ajanjaksolla kannattaa varautua viileän sään ja sateiden yhdistelmään.
Maan pohjoisosissa pysytään talvellakin yleensä plussan puolella aivan kylmimpiä päiviä lukuun ottamatta. Eteläsaarella on ihan kunnon talvi. Kannattaa myös muistaa, että tuulet, kostea ilmasto ja kevyemmillä eristeillä varustetut talot voivat saada sinut tuntemaan olosi viluisammaksi kuin Suomen vastaavissa lämpötiloissa.
Virallisesti Uuden-Seelannin kevät osuu syys- ja marraskuun väliselle ajalle. Talven jäljiltä heräävästä luonnosta löytyy silloin paljon kukkien väriloistoa ja eloa. Päivälämpötilat ovat keskimäärin 15-20 asteen välillä, mutta välissä voi olla selvästi viileämpiäkin päiviä.
Eteläsaaren lumet sulavat yleensä syyskuun tienoilla. Pohjoisessa lämpötilat kohoavat nopeammin ja kiireisimmän turistikauden alkaessa myös majoituspaikat täyttyvät.
Jaa sivu kavereille: