Saarivaltio eteläisellä pallonpuoliskolla.
Uusi-Seelanti on Tyynen valtameren ympäröimä, kahdesta pääsaaresta ja useista pienistä saarista koostuva valtio Oseanian maanosassa. Maa lasketaan mukaan Tyynenmeren saarivaltioihin.
Uuden-Seelannin lähin naapuri niin maantieteellisesti kuin kulttuurillisestikin on Australia. Joskin matkaa Australiaan on 1500 kilometriä, eli enemmän kuin Hangosta Utsjoelle!
Länsimaisena valtiona Uusi-Seelanti on suhteellisen nuori. Se itsenäistyi lopullisesti vuonna 1931, joskin maa kuuluu edelleen muodollisesti Iso-Britannian vaikutuspiiriin. Käytännössä ylintä valtaa pitää hallussaan pääministeri. Uuden-Seelannin historiaan kannattaa myös tutustua.
Pääkaupunki Wellington löytyy pohjoissaaren eteläosasta. Maan suurin kaupunki on Auckland.
Monenlaista mielenkiintoista perustietoa Uuteen-Seelantiin liittyen löytyy myös viralliselta Uuden-Seelannin matkailusivustolta.
Suomessa Uuteen-Seelantiin liitetään mielikuvat eksoottisesta, kaukaisesta ja kauniista maasta. Parhaiten tunnetut tuotteet ovat kiivihedelmät, lampaat ja viinit.
Nykyisin maa muistetaan myös isoista elokuvatuotannoista, erityisesti Taru Sormusten Herrasta -elokuvista. Käytännön tietämys maasta on kuitenkin suhteellisen vähäistä.
Jännä fakta:
Sana kiivi (eng. kiwi) on myös slangisana, jolla viitataan syntyperäiseen uusiseelantilaiseen.
Kansallishymnin voit kuunnella alempaa löytyvältä videolta sekä maoriksi että englanniksi.
Uuden-Seelannin lipun vasemmasta yläkulmasta löytyy Iso-Britannian lippu, ”Union Jack”. Neljä tähteä kuvaavat Etelän risti nimistä tähtikuviota, joka näkyy eteläisellä taivaalla. Lippu on ollut käytössä valtiollisena lippuna vuodesta 1902 lähtien.
Uusi-Seelanti järjesti kaksi kansanäänestystä vuosina 2015 ja 2016 uudesta valtion lipusta. Äänestyksien lopputuloksena vanha lippu päätettiin kuitenkin säilyttää.
Lippua saa pitää tangossa minä päivänä tahansa. Sen tuhoaminen tai vahingoittaminen on rikos.
Jaa sivu kavereille: