Töihin Uuteen-Seelantiin

Töissä tehdään töitä, mutta rennosti ja toista auttaen.

Suurin osa suomalaisista menee Uuteen-Seelantiin töihin. Maksimissaan kolmen kuukauden mittaiselle turistimatkalle et tarvitse viisumia, mutta töihin haluavan on sellainen hankittava.

Vaihtoehtoja on kaksi: Joko nuorille aikuisille tarkoitettu working hoiday -viisumi tai pitempiaikaiseen työntekoon pysyvämpi työviisumi. Molemmilla viisumeilla voi tehdä myös vapaaehtoistöitä Uudessa-Seelannissa.

Mitä paremmin puhut englantia, sitä paremmat työmahdollisuutesi ovat. Uusiseelantilaiset työnantajat ovat kyllä tottuneet erilaisiin kulttuureihin ja englannin kielitasoihin. Hyödyllistä tietoa löytyy myös Uuden-Seelannin maahanmuuttoviraston viralliselta YouTube-kanavalta.

Nuori nainen töissä

Reppureissaajille on tarjolla etupäässä simppeleitä duunaritöitä, mutta Uusi-Seelanti yrittää houkutella maahan myös eri alojen erikoisosaajia.



Työelämä ja bisneskulttuuri

Työlämä heijastelee uusiseelantilaista rentoa ja ystävällistä kulttuuria. Töihin tullessa on tapana on toivotella hyvät huomenet vähintäänkin lähimmille työtovereille. Lounastauolla työkaverisi saattaa käväistä lenkillä tai salilla.

Työasiat hoidetaan kuten kuuluu ja jämptisti, kuitenkaan turhia pönöttelemättä. Joskus on kirjoittamattomien sääntöjen mukaan luvallista ilmoittaa olevansa kipeä, vaikkei ehkä ihan kuoleman kielissä olisikaan. Kollegoita, bisneskumppaneita ja asiakkaita puhutellaan yleensä tuttavallisesti etunimellä.

Suomalaisia voi hämmentää kollegoiden avoimuus henkilökohtaisista asioista. Halaukset työkavereiden välillä eivät ole tavattomia ja myös iltoja vietetään usein yhdessä. Uudet työtarjoukset ja bisnesmahdollisuudet perustuvatkin usein henkilökohtaisiin suhteisiin. Suosituksilla on iso painoarvo.

Yritysten välinen kilpailu on raadollisempaa kuin Suomessa. Amerikkalainen bisneskulttuuri tulee voimakkaimmin ilmi juuri kovasta kilpailusta.

Pukumies korjaa polkupyorää

Uusiseelantilaiset ovat avuliaita ja pääsääntöisesti lupsakoita, mutta osaavat kyllä pitää puolensa neuvottelutilanteissa.


Lomat ja sairastaminen

Uudessa-Seelannissa on palkallisia vapaapäiviä kuten Suomessakin. Tällaisia ovat mm. ANZAC Day sekä pääsiäisen ja joulun pyhät. Palkattomien vapaiden pitäminen onnistuu myös. Näistä täytyy toki sopia työnantajan kanssa etukäteen.

Täysipäiväisellä työntekijällä on oikeus vähintään neljän viikon palkalliseen vuosilomaan. Vuosiloma alkaa kerääntyä heti työsuhteen alusta. Saat sen käyttöösi joko työsuhteesi alkamispäivänä tai silloin kun haluat, kun lomaa on kerääntynyt käytettäväksi. Käytäntö vaihtelee. Tärkeimmät Uuden-Seelannin työelämän viralliset pelisäännöt löytyvät Uuden-Seelannin hallituksen sivuilta.

Sairaslomien suhteen Uusi-Seelannin lainsäädäntö on hyvin erilainen kuin Suomen. Palkallista sairaslomaa on käytettävissä vasta 6 kuukauden yhtäjaksoisen työskentelyn jälkeen samalle työnantajalle. Tämän jälkeenkin palkallisia sairaslomapäiviä on vain 5 / vuosi. Uudessa-Seelannissa ei siis kannata sairastella turhaan!

Surffausta lomalla Uudessa-Seelannissa

Lomalla voi vaikka surffata! Tyynenmeren saaret kuten Fidji ovat suosittuja lomailukohteita.


Tärkeimmät viralliset kuviot

Tärkein Uuden-Seelannin työntekijää koskeva byrokraattinen asia on veronumeron hakeminen. Hakemus tehdään kirjallisesti maan veroviranomaisille ja vasta sen saatuasi sinulla on laillinen oikeus tehdä töitä Uudessa-Seelannissa.

Palkanmaksua varten tarvitset tietenkin Uudessa-Seelannissa tilinumeron. Valuuttasivulla on vinkkejä rahan siirtoon Suomesta Uuteen-Seelantiin.

Ennen lähtöä sinun pitää tehdä Suomessa väliaikainen muuttoilmoitus ulkomaille. Älä tee pysyvää muuttoilmoitusta, ellet ole täysin varma jääväsi ulkomaille yli vuodeksi.

Suomi ja Uusi-Seelanti ovat solmineet keskenään verosopimuksen, joten et maksa Uudessa-Seelannista tienaamistasi dollareista palkoista tuplaveroja. Pysyt verovelvollisena Suomessa tietyn ajan, mutta Uudessa-Seelannissa tehdystä työstä maksat tuloverot Uuteen-Seelantiin.

Ulkomailla työtä tekevän verotukseen vaikuttaa moni asia. Sinun pitää myös ilmoittaa ulkomailla saamasi tulo Suomen veroviranomaisille. Ennen ulkomaille lähtöä kannattaa tutkia verottajan sivuja.

Allekirjoitus

Suurimman osan byrokratiasta voi nykyään hoitaa verkossa sekä Suomessa että Uudessa-Seelannissa.


Jaa sivu kavereille: