Uuden-Seelannin dollari

Vaihda käteistä, vaikka korttikin käy. Tipit vapaaehtoisia.

Uudessa-Seelannissa käytetään maan omaa valuuttaa Uuden-Seelannin dollaria (NZD). Vaihtokurssi euroon nähden on pysynyt viime vuodet suhteellisen tasaisena: 1 euro vastaa noin 1,5 Uuden-Seelannin dollaria. Voit tarkistaa ajantasaisen Uuden-Seelannin dollarin vaihtokurssin euroon nähden täältä.

Suomessa Uuden-Seelannin dollareita vaihtavat ainakin Forex, Change Group ja Valuutanvaihto.fi. Palveluntarjoajien välillä kannattaa tehdä hintavertailua!

 

Uuden-Seelannin dollari

Viiden dollarin setelissä on tutkimusmatkailija Sir Edmund Hillaryn ja keltasilmäpingviinin kuvat.


Maksutavat: Käteinen vai kortti?

Luotto- ja pankkikortit kelpaavat Uudessa-Seelannissa maksuvälineinä yleisesti. Jotkin paikat saattavat veloittaa pienestä korttiostoksesta lisämaksun. Maksupäätteet ovat samantyyppisiä kuin Suomessakin.

Käteistä rahaa kannattaa vaihtaa aina matkaa varten, mutta erityisesti sitä on hyvä olla mukana mikäli aiot tehdä töitä Uudessa-Seelannissa. Pankkitilin avaamista varten sinulta saatetaan vaatia tiettyä minimitalletusta, esimerkiksi 500 dollaria, ennen kuin saat tilin käyttöön.

Tippien jättäminen on vapaaehtoista. Jos pidit saamastasi palvelusta, pieni noin 10% suuruisen tipin antaminen on kohteliasta, muttei missään nimessä automaattisesti odotettua.

Pankkikortti eli ETFPOS, Uusi-Seelanti

"Käteinen vai ETFPOS?" Pankkikorttiin viitataan yleensä lyhenteellä ETFPOS (Electronic Funds Transfer at Point Of Sale).


Rahan siirtäminen Uuteen-Seelantiin

Rahan siirto ja verkkopankkipalvelut toimivat Suomesta Uuteen-Seelantiin hyvin. Mikäli haluat siirtää rahaa uusiseelantilaiselle pankkitilille Suomesta, on suositeltavaa käyttää rahansiirtoon erikoistunutta verkkopalvelua.

Transferwise rahansiirtopalvelu on helppo, turvallinen ja halvempi kuin pankkien väliset siirrot. Oman kokemuksemme mukaan se on myös yleensä nopeampi.

Mikäli käytät rahan siirtoon pankkeja, sinun kannattaa varautua noin viikon siirtoaikaan. Lisäksi pankit molemmissa päissä veloittavat sinulta todennäköisesti kiinteän palvelumaksun siirtämästäsi summasta riippumatta. Perinteinen pankkien välinen siirto tulee yleensä halvemmaksi vain silloin, kun aiot siirtää rahaa useiden tuhansien eurojen arvosta.

Uudessa-Seelannissa toimivat pankit tarjoavat toimivia verkkopankkipalveluita yleensä ilman lisämaksua.

Rahan siirto Uuteen-Seelantiin

Rahan siirtäminen Uuteen-Seelantiin on yleensä halvempaa netin siirtopalveluiden kuin pankkien kautta.


Jaa sivu kavereille: