Uuden-Seelannin väestö

Kansainvälinen kansakuntien sulatusuuni.

Uuden-Seelannin väkiluku on noin 4,5 miljoonaa. Brittien ja muiden eurooppalaisten jälkeläisten lisäksi maasta löytyy vahva maorien eli Uuden-Seelannin alkuperäiskansan yhteisö. Uudessa-Seelannissa on myös paljon aasialaisia maahanmuuttajia sekä väkeä Amerikoista.

Maahanmuutto

Uusi-Seelanti on ollut erittäin avomielinen maahanmuuttoa kohtaan. Viime aikoina maahanmuuttokriittiset äänensävyt ovat saaneet jalansijaa myös Uudessa-Seelannissa.

Samaan aikaan pieni ja syrjäinen maa kärsii kuitenkin osaajapulasta monilla erikoisemmilla aloilla mm. tieteen, teknologian ja taiteen saralla. Uusi-Seelanti tempoileekin maahanmuuttopolitiikassaan näiden kahden laidan välillä.

Uuden-Seelannin maorit

VIimeisimpien tutkimusten perusteella alkuperäisasukkaat maorit tulivat Uuteen-Seelantiin alunperin itäisestä Polynesiasta.


Pohjoismaalaiset Uudessa-Seelannissa

Ensimmäiset pohjoismaalaiset maahanmuuttajat Uudessa-Seelannissa olivat norjalaisia valaanpyytäjiä 1920- ja 1930-luvuilla. Tämän lisäksi 1950- ja 1960-luvuilla tanskalaisia muutti jonkin verran Uuteen-Seelantiin, koska britit järjestivät työpulasta kärsivälle kaukaiselle saarelle muuttaville tanskalaisille lisäkannustimia.

Viime vuosikymmeninä ruotsalaiset ovat olleet suurin pohjoismaalainen muuttajakansakunta. Ikeaa ruotsalaiset eivät silti ole vielä tuoneet mukanaan.

Pohjoismaalainen kulttuuri

Skandinaavinen kulttuuri ei ole erityisen vahvasti esillä Uudessa-Seelannissa. Pohjoismaalaisia seuroja ja organisaatioita on maassa arviolta reilut 10. Lisäksi maassa toimii skandinaavista yritystoimintaa edistävä New Zealand Scandinavia Business Association.

Aiempien sukupolvien maahanmuuttajien lapset ovat yleensä jo hyvin integroituneet maan kulttuuriin ja kieleen.

Lumilautailija Uudessa-Seelannissa

Eteläsaarella löytyy pohjoismaalaisille tuttuja olosuhteita.Suomalaiset Uudessa-Seelannissa

Suomalaisia on muuttanut Uuteen-Seelantiin vain noin 1500-2000 henkeä 1900-luvun alkupuolelta laskettuna. Ensimmäiset suomalaiset muuttajat olivat merimiehiä. Kun suomalainen metsäteollisuus otti tuulta alleen, alkoi myös Uuteen-Seelantiin virrata suomalaisia metsäteollisuuden osaajia 1950-luvulta lähtien. Suurin osa heistä päätyi Tokoruan ja Kaweraun kaupunkeihin.

Viimeisimmän vuonna 2013 tehdyn, laajemman selvityksen mukaan Uudessa-Seelannissa oli 573 suomalaista. Nykyisin luvun voisi olettaa olevan hitusen suurempi. Laskennan mukaan 27.1 % suomalaisista oli syntynyt Uudessa-Seelannissa.

Yli kolmasosa suomalaisista asuu maan suurimmassa kaupungissa Aucklandissa. Kaupungissa toimii myös suomalaisten oma järjestö ja yhteisö Auckland Finnish Society.

Uudessa-Seelannissa asuvia suomalaisia löytää myös Facebookista:

Jännä fakta:

Aucklandista löytyy suomalaisen pitämä skandinaavinen kauppa nimeltään Safka.

Auckland Uusi-Seelanti

Noin kolmasosa Uuden-Seelannin suomalaisista maahanmuuttajista asuu Aucklandissa.


Jaa sivu kavereille: