Hintataso Uudessa-Seelannissa

Kallista kotimaista ja halpaa aasialaista tuontitavaraa.

Kaukainen länsimainen saarivaltio ei ole halvimmasta päästä. Koska lähes kaikki tuodaan Uuteen-Seelantiin muualta, hintataso on sen mukainen.

Uuteen-Seelantiin tullessa voi olettaa kaiken maksavan vähintäänkin saman verran kuin Suomessa. Elämän perusasiat kuten liikenne, ruoka ja asuminen ovat tyypillisesti suhteellisen kalliita, varsinkin jos aiot elää yhtä leveästi kuin Suomessa.

Autoilevaa kiinnostaa tietysti bensan hinta. Sitä voi tutkia kaupunkikohtaisesti esimerkiksi Numbeo.comista.

Auton tankkaus

Autoilu on yleistä Uudessa-Seelannissa, mutta ei erityisen halpaa.


Asuminen ja majoitus

Hotelliyö tavallisessa kolmen tähden hotellissa sijoittuu noin 100:n Uuden-Seelannin dollarin hujakoille eli lähelle 70 euroa. Vaihtoehtoja löytyy niin budjettilinjalle kuin korkeampaa tasoa vaativillekin.

Hostellien hintataso vaihtelee aika paljon sijainnin ja vuodenajan mukaan, mutta halvimmillaan niissä lähdetään noin 25-30 dollarin (15-20€) tasosta / yö. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että joudut maksamaan extraa esimerkiksi pyykkikoneen käytöstä, vain naisille tarkoitetusta huoneesta tai internetistä.

Asumisen kalleus ja omatitaloihin painottunut rakennuskanta on varsinkin isoimmissa kaupungeissa tehnyt kimppakämpissä asumisesta yleistä. Huoneesta jaetussa talossa voit joutua maksamaan saman verran vuokraa kuin yksiöstä Suomessa. Vuokra maksetaan monesti viikottain. Kannattaa myös tarkistaa, sisältääkö vuokra lisäkulut kuten internetin, veden ja sähkön, vai tulevatko nämä maksettavaksi vuokran päälle!

Omakotitalo, Uusi-Seelanti

Tyypillinen uusiseelantilainen omakotitalo on romanttinen, pienehkö ja iäkäs. Suomalaiset ovat tottuneet saamaan samalla rahalla uudemman ja laadukkaamman asunnon.


Perustarvikkeiden ja ruuan hintataso

Peruselintarvikkeet ja kotitaloustavaroiden hinta on korkealla tasolla, jopa Suomeakin kalliimmat. Kauppojen välillä voi olla suuria eroja, joten paikan päällä kannattaa tehdä hintavertailua. Kiinalaisen pitämä pieni hedelmäputiikki voi olla selvästi halvempi kuin viereinen supermarketti. Perusravintolat ovat pääsääntöisesti Suomen vastaavia halvempia.

Kalliista maasta löytyy yllätyksiäkin. Halvimmat vaatteet voivat olla selvästi Suomen hintatasoa alempana, esimerkiksi kengät. Tosin laatu voi näissä tapauksissa olla sitten toinen juttu, koska nämä tuotteet tulevat tietenkin Aasian halpatuotantomaista. Myös jotkin palvelut voivat olla yllättävän edullisia.

Jännä fakta:

”Kevytmaitoindeksissä” litran tölkki kevytmaitoa maksaa euroiksi muutettuna n. 1,80€
(23.4.2017 Countdown kauppaketjun hintatieto, vastaa suomalaista supermarkettia).

Avokadojen hinta kaupassa Uudessa-Seelannissa

Kaupassa kannattaa olla tarkkana, sillä joidenkin hedelmien ja vihannesten hinnat ilmoitetaan kappalehintoina. Kuvassa on avokadon kappalehinta marketissa, noin 2,90 € / kpl.


Jaa sivu kavereille: